Categories
News

Прослава Ђурђевдана у храму Светог Илије у Мерилвилу (Indiana)

На празник Св. великомученика Георгија светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ Г. Лонгин уз саслужење надлежног пароха протојереја Александра Новаковића, као и ђакона Јована Аничића. 

С обзиром да је био радни данa а и Крсна Слава лепог броја парохијана на Литургији је био невелики број парохијана. Но сви смо се сабрали у име Господње да прославимо Његовог Угодника. Пошто је ово Пасхални период, Преосвећени Владика је беседио о значају и дару васкрсења Христовог:  “Нека Христово Воскресеније буде и наш васкрс. Васкрсење свих оних врлина и вредности, које су одувек красиле народ Светог Саве. Славимо, не само речима него и добрим делима; следимо пример Светог Георгија и свих Божијих људи, којих је пун календар наше свете цркве и тада ће радост наша бити потпуна. По речима Јеванђеља : вашу радост нико неће одузети од вас”, закључио је Владика.

Након Свете Литургије Његово Преосвештенство Г. Лонгин је крстио малену Ђурђину, ћерку Бранимира и Наталије Пушоња. Бранимир је у току похађања нашег богословског факултета помагао свештенику Александру и тако остварио породични однос са целом  мерилвилском заједницом.

Иначе ово је једна од виђенијих парохија у нашој Епархији са прелепим храмом у српско – византијском стилу, изграђена по пројекту грчког архитекте Константина Зурдумиса. Историја парохије почиње око 1964. Више свештеника је опслуживало, али прота Ђорђе Лазић и Лазар Костур понајдуже. Фреске у храму су врло лепе, рађене у српском стилу. У овој парохији врло је активна школа, која организује и летњи камп, такође.

Тропар, глас 4: Јако пљених свободитељ, и нишчих зашчититељ немошчствујушчих врач, цареј поборниче, побједоносче, великомучениче Георгије, моли Христа Бога спастисја душам нашим.  

Нека би Господ молитвама Светог вмуч. Георгија помогао нашој парохији да увек остане пример Богу и Роду! Амин.

Текст и фото: чтец Стефан М. Радовић