Categories
News

Парастос Митрополиту Иринеју (Ковачевић)

У уторак 2. Фебруара 2021. године навршило се 22. године од престављења митрополита Иринеја (Koвачевић). Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ Лонгин је служио парастос у манастиру Нова Грачаница и заједно са присутнима помолио се Богу за његов блажени покој. У храму су такође присуствовали и молитвено учествовали: Епископ Сава (Јурић), архм. Том (Казић), сестре из Епархијског Кола, група верника и редновних посетилаца манастира, као и студенти нашег Богословског факултета. Иако је велики снег, стазе до гроба су очишћене, па смо имали прилику и сам гроб вином прелити, узнети молитве и пожелети вечно сећање, вјечнују памјат драгом Митрополиту Иринеју.

Владика је сажето говорио о свом Великом предходнику; истакао је, по њему, три најупечатљивија аспекта рада и служења Блаженопочившег. Рекао је да је митрополит Иринеј, (наравно уз помоћ свешенства и народа) нови Раде Неимар, миротворац – измиритељ браће као и неуморни сакупљач помоћи за страдалнике у Отаџбини деведесетих година, сада већ прошлог века. Док смо се молили за покој душе, имали смо прилику и да чујемо један од тропара који се пева на парастосу:

Благословен јеси, Господе, научи ме законима Твојим. Сви ви који сте у животу ишли уским тужним путем, који сте Крст као јарам носили, и за мном ишли вером: Ходите, уживајте почасти и небеске венце, које сам вам припремио. 

Свако ко је познавао Митрополита уверио се да је изабрао да ходи уском стазом у животу, али за својим Господом је увек ишао вером и ми смо се помолили да ужива почасти, вечни мир и венац на небу. Владика је такође нагласио значај учешћа на парастосу студената, који могу да се уче патриотизму и вери од Митрополита. Помолио се да Господ благослови и да снаге да сачувамо јединство наше Цркве и све оно добро што смо од предходника наследили.

Са биографијом митрополита Иринеја можте се детаљније упознати овде:    https://sr.wikipedia.org/wiki/Иринеј_Ковачевић