Categories
News

Рождество Господње торжествено прослављено прослављено у Саборном храму Васкрсења Христовог

Велики Саборни храм прелепо је изгледао за Божић. Он сведочи ону познату истину и наш заједнички доживљај да је читавим низом лепих обичаја украшен српски Божић: Зналачки окићен Бадњак; на слами, која симболизује витлејемске јасле, поставњена чесница, жито, претежно суво воће са орасима и свим другим што улепшава велики Празник.  Имало се утисак да целивајућа икона плови окружена букетима изузетно колоритног цвећа. Цео овај слављенички декор је дело руку и израз љубави вредних сестара и омладине при Саборном  храму. 

Света архијерејска Литургија је била торжествена! Његовом Преосвештенству Епископу Новограчаничко – средњезападно американском Господину Лонгину саслуживали су свештеници Дарко Спасојевић, Добривоје Милуновић и Николај Костур, као и ђакони Милован Гогић и Тоша Соколовић који предводе верне у одушевљеној молитвеи Новорођеном Богомладенцу. Има за шта да се моле и благодаре, а то је: За сва добра којима нас обасипа Спаситељ, за здравље и мир, за могућност да се молимо у нашим величанственим Светињама, за милосрђе Његово које снисходи нашим слабостима, за мајке и сестре наше, за  децу и омладину. 

Тропар Рождества, глас 4:

Рождество Твое, Христе Боже наш, возсия мирови свет разума, в нем бо звездам служащии звездою учахуся Тебе кланятися, Солнцу правды, и Тебе ведети с высоты Востока. Господи, слава Тебе!

Хор надахнуто пева и преноси породичну топлину овог Празника.  ”Превечни Бог”, ”Дете младо”, из наручја своје и наше Мајке, рукама све обухвата загрљајем ширим од неба. На ум нам долази храбра и утешна мисао песника:  ”Срце сваке мајке постаје срце Богомајке”.

Слушамо Посланицу наше Свете Цркве са љубављу и неком врстом носталгије, тј зебње! Весели нас брига Мајке и за децу разбацану по целој кугли земаљској. По ко зна који пут осећамо да смо једно са њима; радујемо се довршењу храма Светог Саве на Врачару у чијој изградњи српска дијаспора заузима истакнуто место.