Categories
News

Божићни празници свечано прослављени у Епархији Новограчаничко – средњезападно америчкој

Без обзира на пандемију вируса празник Рождества Христовог свечано је прослављен у Епархији Новограчаничко – средњезападно америчкој. Треба нагласити да је наша хришћанска дужност да будемо одговорни и поштујемо прописане законе. Требамо да штитимо себе, али и друге од себе. Но, не треба да паничимо и да дрхтимо од страха. Уздати се у Господа и слушати Јеванђеље више него разне експерте. Христос теши, а вести плаше… Како нам јављају у Епархији, свештеници са терена, Богослужење је свугде лепо посећено. Верни народ је учествовао на Служби и за Бадњи дан, Бадње вече и на Божићној Литургији. Посебно је радовало присуство омладине и деце. У нашим манастирима Либертивилу и Грачаници је све обављено, по већ устаљеној традицији. Манастир Светог Саве, по обичају Старог краја јутром у четири сата почиње са Светом Службом, док Покровски манастир, Нова Грачаница за ове дане дочека изузетан број верних који дођу да се помоле, запале свеће за здравље и покој својих најближих, поклоне се Тројеручици и напуне душу блаженим миром, који се посебно на оваквим местима осећа.

Преосвећени Владика Господин Лонгин је на Бадњи дан служио Свету Литургију у Либертивилу, а вечерње богослужење у Новој Грачаници. Тог дана, присутним верницима је беседио: 

Сви народи света са радошћу прослављају Божић, драга браћо и сестре. Нема веће радости од благовести о рођењу Христовом, посебно за нас Србе. Радујмо се и ми рођењу Христовом у витлејемској пећини. Та радост не може ничим бити помућена, јер њено исходиште  није у спољашњим условима, већ у њедрима Оца Небеског и унутрашњем устројству наше душе.