Categories
News

Аранђеловдан: Парастос за покој душе блаженопочившег Патријарха српског Иринеја

На Аранђеловдан, наша света црква, у Манастиру Нова Грачаница, је прославила Светог Архангела Михаила и служен је парастос за покој душе блаженопочившег Патријарха српског, Господина Иринеја.

У суботу, 21. новембра, на дан када молитвено прослављамо Светог Архангела Михаила и са Њим бестелесне силе, Његово Преосвештенство, Епископ новограчаничко-средњезападноамерички, Господин Лонгин, служио је свету архијерејску литургију и парастос Његовој Светости, Патријарху српском, Архиепископу пећком и Митрополиту београдско-карловачком.

Са Владиком, на божанственој литургији, су служили протонамесник, отац Петар Саиловић и архимандрит, отац Тома Казић, а појали су студенти ПБФ ”Свети Сава”. 

У беседи, након литургије, Преосвећени је честитао славу свим свечарима и истакао значај празника и улогу Светога Архангела Михаила и небесних сила у хришћанском животу. У некрологу је скренуо пажњу на личност Његове Светости, његову мисију и бригу, посебно о цркви у дијаспори. Владика је нагласио да је Патријарх Иринеј више пута долазио у канонску посету богомспасавајуће Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке,  посвећујући се пастирској делатности у виду савета, пажљивог разматрања и  црквене мисије, која га је у очима верника широм Америке и Канаде, представила као мудрог пастира и неуморног посленика на њиви Господњој. Ипак, никада не губећи из вида целовиту слику и свеукупно добро цркве. Његова љубав према српској православној пастви ће се памтити по неисцрпним посетама широм васељене, постојаности и присутности у животу цркве широм епархија СПЦ. 

 Нека би Господ, заступништвом Светог Архангела Михаила и четвородневног Лазара, и нашег Патријарха Иринеја васкрсао у сили и слави првојерарха српског, Светог Саве и свих српских светитеља, како би наша Света црква, имала још једног праведника и молитвеника пред васкрслим Богом ради мира, напретка и здравља нашег рода. Вечан помен и Бог душу да му прости!