Categories
News

Састанак свештенства Чикашког архијерејског намесништва

Састанак свештенства Чикашког архијерејског намесништва

Исповест и Причешће

Joliet, Illinois

24. август 2020. Године

Свештеници Чикашког намесништва Епархије НГСЗ Америчке састали су се у понедељак, 24. августа 2020. године у црквеним просторијама парохије Св. Ђорђа у Џолијету, Илиноис.

Пре састанка служена је света Литургија којој је началствовао високопреподобни архимандрит Серафим, епархијски секретар. Саслуживали су прота Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки, прота Илија Балаћ, духовник манастира Пресвете Богородице у Карлајл, Индијана, прота Александар Бугарин, парох храма Св. Ђорђа у Џолијету и прота Марко Матић, парох храма Св. Саве у Мерилвилу, Индијана.

Остали свештеници су држали певницу. Исповедници су били прота Илија Балаћ и прота Богдан Зјалић, умировљени парох чилхолмски, Минесота.

По светој Литургији послужен је доручак у црквеној сали.

Састанак свештенства одржан је у црквеној сали са почетком у 11 сати. Састанку је присуствовао и узео учешћа изасланик епископа Лонгина архимандрит Серафим (Балтић).

Састанку су присуствовали 15 свештеника.

Предложени дневни ред састанка је примљен те се састанак одвијао према истом.

Архијерејски намесник прота Недељко зажелио је добродошлицу свештеницима и све срдачно поздравио.

О. Серафим у својству изасланика поздравио је присутне свештенике и осврнуо се на стање у Епархији. Такоће је пренео поздраве и добре жеље владике Лонгина, који није могао да присуствује због неодложних епархијских послова. С обзиром на кризну ситуацију због короне вируса и застоја у многим активностима црквеног живота финансијска ситуација у епархији је донекле забрињавајућа. Потребно је посветити пажњу овом проблему и тражити начина за решење истог. Све активности у епархији су застале или су одложене. Међутим црквени религиозни живот тече својим током.

Домаћин овог скупа прота Александар Бугарин поздравио је свештенике и пожелио пријатан боравак и успешан разговор на овом састанку.

Отац Милош Весин говрио је о својим утисцима приликом недавне посете Србији, а специјално Косову и Метохији. Охрабрен је јачином вере и одлучношћу преосталих Срба да остану на Косову и Метохији и да бране своја права.

Због рестрикција парохије ће проналазити начине како да регулишу наставу у црквеним школама.

Свешетеници су забринути и због још увек неодређених ставова виших власти у односу на наш Теолошки факултет, који већ 35 година редовно ради. Велики број дипломираних теолога данас су већином на служби у Српској православној цркви у Северној и Јужној Америци.

Свештеници су уаказали и на извесне проблеме у неким парохијама. Надају се да ће Преосвећени Епископ наћи начина да се проблеми реши на опште добро свих заинтересованих.

Састанак је завршен у 1 сат после подне. После састанка послужен је ручак.

Захваљујемо се месном пароху о. Александру и сестрама које су послуживале на њиховом дивном гостопримству.