Categories
News

Слава Манастира Светог Марка у Лорејну, (Охајо)

Претходног викенда Његово Преосвештенство господин Лонгин боравио је у Кливленду и Лореjну, (Охајо).  Одредиште где су се упутили наш Владика и његова пратња, ипођакон Зорана Стојаковић и чтец Стефана М. Радовић, био је манастир Светог Марка са добрим  и честитим игуманом о. Леонтијем (Алавања)! Овај не тако велики манастир прославио је недавно 30 годишњицу освећења храма. У суботу 8. августа лета Господњег 2020. на  дан Светог Саве, трећег Архиепископа српског и Свете мученице Параскеве, служена је Света Архијерејска Литургија врло лепо украшеној фрескама, манастирској цркви посвећеној Светом Марку. На прозбе молитвено је одговарала Мирјана Соколовић – Дамјановић са својом децом.

Истог дана Владика је служио помен на гробу новопрестављеног брата Синише Kованић из Кливленда.  Такође, заједно са надлежним парохом, протојерејем Милетом Матић, у кливлендском храму,  венчао  је  Бранка и Јасмину Босиљчић и крстио њиховог маленог синчића Нина.

У недељу 9. августа на празник Светог чудотворца и исцелитеља Пантелејмона, свечано је обележена манастирска слава. Постоји вишедеценијска традиција да манастир Светог Марка прославља и преподобну мајку Ангелину. Црква је била пуна верног народа који је дошао из околних места да учествује на Светој Литургији. После заамвоне молитве владика Лонгин је пресекао славски колач и беседио на тему Јеванђеља и Празника. Домаћини су били вредни људи из Кливленда, Чедо и Лана Ђурић. Пожртвовани манастирски Одбор на челу са Милошем и Томом Марковић,  добар су пример љубави према Цркви и српској заједници. Све присутне су царски угостили. За ручком, у току програма беседио је честити игуман ове свете обитељи, архимандрит Леонтије (Алавања). Захвалио се надлежном Архијереју честавши му 45-ту годишњицу монашког живота, и 35 годиина архијерејског чинодејствовања. Владика Лонгин је одпоздравио упутивши неколико спонтаних реченица којима је разгалио душе присутне браће и сестара.

На крају бисмо желели да истакнемо како је то заиста била лепа слика верног народа окупљеног око свог Архипастира, који поред служења најсветије Литургије доста времена посвећује разговору са народом. Лепо уређено манастирско имање допуњује овај пејзаж који увелико подсећа на Отаџбинске светиње. Слава Свеблагом Богу и хвала нашем Епископу и оцу господину Лонгину, благодаримо нашем манастиру, нашим оцима и добром, верном народу на љубави и труду да се све обожи, одржи и умножи у светосавском духу.

Текст и фото, чтец Стефан М. Радовић