Categories
News

Недеља 10. по Духовима у Манастиру Нова Грачаница

У недељу 10. по Духовима, на Празник преподобних Исакија, Далмата и Фавста богослужио је у седишту наше епархије, Његово Преосвештенство господин Лонгин уз саслужење Преосвећеног Епископа господина Саве (Јурић), умировљеног славонског. Нашим Архијерејима саслуживали су: архимандрит Серафим (Балтић), јеромонах Марк (Kerr), протођакон Милован Гогић, а у олтару су помагали монах Лонгин (Крајишник), као и студенти нашег богословског факултета Милован Малић, Симеон Јанчић и чтец Стефан М. Радовић. Свету архијерејску Литургију је додатно улепшало појање архијерејског хора, као и појања за певницом нашег професора Драгана Арсић.

У својој надахнутој беседи Владика Лонгин је нагласио значај Свете Литургије за спасење, као и о потреби уздржања и ограничавања самога себе, да би истински били слободни и из љубави служили Богу и Роду. Благословено време Богородичиног поста овоме погодује и молимо се Мајци Божијој и Мјаци Нашој да нам буде у овом светом делу велики помоћник.

На Светој Литургији окупио се велики број верног народа, а међу њима били су и молитвено учествовали и наши драги гости из парохије Свих Светих из удаљених предела Sioux Falls, (South Dakota) – Стево и Марина Вукашин и Денис и Јелена Рајчевић. Након Владикине беседе архимандрит Серафим је најавио да ће при манастиру бити отворен вртић за децу и позвао све парохијане који су заинтересовани да упишу своју децу што би била свеколика корист и духовно изграђивање наших малишана.

Слава и хвала Богу и нашем манастиру о всјех и за всја!

Текст и фото, чтец Стефан М. Радовић