Categories
News

Десетогодишњица од престављења Господу блажено – почившег митрополита Христофора (Ковачевић)

Пре десет година, на дан Христовог празника Преображења Господњег 2010. године уснуо је у Господу уважени архијереј Српске Православне Цркве, митрополит Христофор (Ковачевић). Рођен је 25. децембра 1928. године у Галвестону oд оца Петра и мајке Ристе. На крштењу је добио име Велимир. Оба родитеља су, као емигранти, дошли из Црне Горе.

Христофор је био други српски епископ који је рођен у Америци. Први је Епископ хвостански Варнава Настић. Владика Николај Велимировић га је рукопроизвео за чтеца давне 1949. године. За време студија упознаје Милку Раичевић са којом ступа у свету тајну брака 1951. године. Исте године, рукоположен је у чин ђакона и у чин свештеника. Оба рукоположења извршио је блаженопочивши Епископ америчко-канадски Дионисије.

Службовао је као парох у Џонстауну и Јужном Чикагу све до избора за митрополита америчко – канадског. На редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора 1991. године изабран је за првог Митрополита Средњезападноамеричког са седиштем у манастиру Светога Саве у Либертивилу.

Парастос поводом десетогодишњице од упокојења митрополита Христофора служили су Његово Преосвештенство господин Лонгин, уз саслужење оца Николаја Костура, протојереја Саве Крче и протосинђела Серафима (Милојковић).

Нека свемогући Господ Спаситељ, подари покој души Митрополита Христофора, неуморног прегаоца на њиви Господњој.

Текст и фото, чтец Стефан М. Радовић