Categories
News

Канонска посета Нешвилу

У Недељу 7. по Духовима, на Сабор Светог Архангела Гаврила служена је Света Архијерејска Литургија у храму Свете Петке у Нашвилу, (Tennessee)

Његовом Преосвештенству Епископу Лонгину саслуживали су протојереј Кристофер Стантон из АПЦ и о. Александар Вујковић парох у нешвилски. Помагали су чтечеви: Драган и Никола Цвијановић, Алексеј Сидров и Стефан М. Радовић. Малобројан  хор на челу са Татјаном Сидоровом, врло складно поју и молитвено одговарају на служби.

Ова мисија основана је 2003. године. Од оснивања до 2012. године служило се у грчким православним Црквама у Нешвилу (Tennessee), а за време архимандрита Серафима (Балтић) који је администрирао овом парохијом, купљена је садашња Црква. Крајем 2014. године, Његово Преосвештенство господин Лонгин поставља свештеника Александра Вујковић као првог сталног свештеника ове парохије. По доласку оца Александра започето је са редовним богослужењима као и свим осталим активностима везаним за живот ове заједнице.

Пред крај 2016. године свештеник Александар Вујковић уз помоћ Божију и уз помоћ верног народа запоћиње обнову и изградњу ове Цркве. Уз велики труд и одрицање, ова црква је комплетно обновљена, а изграђени су купола и звоник чиме јој је додат православни изглед.

Ове Недеље Коло Српских Сестара прославило је своју Славу, а сви парохијани су молитвено пожелели оцу Александру са породицом срећно путовање у Отаџбину. Домаћица је била позната Српкиња и велики прегалац на културном пољу Аријана Трифуновић – Монтемуро.

Владика је беседио на Јеванћелску тему истичући значај духовног виђења: „Христос је излечио два слепа човека због њихове велике вере. У току своје  проповеди Он је чинио многа чуда. Обилазећи села и градове свугде је беседио о Царству Божијем и саосећајући са болом и потребама људи, лечио је њихове ране и болести. Слушајући данашње Јеванћелско чтеније ми се клањамо пред силом Божијом и милошћу Његовом. Такође имамо велико поштовања за два слепа човека, који не видећи својим физичким очима видели су Спаситеља очима својих срца. Страшно је кад човек не види овај свет својим физичким очима, али је још страшније бити духовно слеп.

Као што облаци заклањају сунце и не могу зраци да продру, исто је и са  духовним слепилом, наши греси и посртања заклањају нас од Господа и не дају нам да видимо Христову светлост. Физички вид је велики дар, но привремен и он пролази, духовни вид је, пак, вечни дар и он иде са нама у будући живот. Помолимо се Господу, браћо и сестре, да нам не ускрати физички и духовни вид, да би могли да се дивимо љепоти физичког и духовног света и да увек осећамо Његово присуство, љубав и благодат“.

На крају је Епископ Лонгин изразио наду да овај проблем неће потрајати  дуго и да се добри свештеник Аца поново нађе у нашој Епархији. Због пропуста адвоката, они морају само привремено да се врате у матицу док им се поново не одобри статус за рад и становање у Америци. Пожелео је да време  у Србији искористи за боравак са својом родбином и тиме пружи прилику деци да  живе у православној атмосфери! Отац Александар се захвалио Владици на посети и српском народу на сарадњи. Благодарио је свима на разумевању, тражио опроштај за грешке, као и молитве за даљи рад. Овај растанак свештеника Александра и његове породице са парохијанима је веома тежак и можда наизглед несхватљив, али по допуштењу Божијем, те молећи се једни за друге настављамо даље да корачамо стазама Господњим. Владика је за показану љубав и верност према цркви уручио поклоне оцу Александру и одликовао архијерејском граматом признања честите парохијане Луку и Славку Опачић.

Коло Сестара спремило ручак, а потом је Владика имао састанак са Управом у вези даљег опслуживања ове парохијe.  

Освећење камена темељца за нови манастир Пресвете Богородице у Monteagle (Tennessee)

У понедељак 28. jула на празник светог апостола  Акиле и преподобног Никодима, Његово Преосвештенство Епископ Лонгин је осветио крст на имању и камен темељац за црквицу новог манастира у Monteagle (Tennessee). Манастир је посвећен Пресветој Богородици, тачније Њеној Икони „Всех скорбящих Радост“. Темељ за први храм посвећен је у спомен Светог владике Мардарија.


Његовом Преосвештенству господину Лонгину саслуживали су: јеромонах Марк (Kerr), настојатељ манастира, као и оци Александар Вујковић из Нeшвила (Tennessee) и Томас Колиандро из Галвастона (Texas). Помагали су чтечеви Paul Gibbs и Стефан М. Радовић. Иако је био радни дан и рано ујутру, неколико православних је ипак дошло да узму учешћа у овом лепом чину. Преосвећени је захвалио Богу за ово дивно имање, као и добрим људима који су омогућили почетак изградње. Пожелео је да мир, молитва и јеванђељска љубав царују на том освећеном месту и призвао Божији благослов на житеље нове обитељи.

Ово прелепо имање од 10 хектара, са благословом Владике Лонгина, група верника под руководством архимандрита Серафима (Балтић), игумана новограчаничког и оца Аце из Нешвила, пронашла је и купила пре две године. Налази се у питомом, мирном месту на око сат времена удаљености од Нешвила. Молимо се Владичици нашој и Светитељу Мардарију да ово ново духовно огњиште својом топлином греје све гладне и жедне душе Бога живога!

Текст и фото, чтец Стефан М. Радовић

Посета честитом дому породице Монтемуро и молитва за оздрављење благочестиве хришћанке Данице Трифуновић

Пред повратак са путовања из Нешвила, (Tennessee) у манастир Светог Саве у Либеритивилу, Његово Преосвештенство Новограчаничко – Средњезападно американски господин Лонгин испраћен је од стране оца Александра, као и добрих домаћина и побожних хришћана – Луке и Славке Опачић.

Његово Преосвештенство је на путу према Чикагу (Ilinois) са пратњом чтеца Стефана Радовића, посетио честити дом Аријане Трифуновић. Овде су заједно са оцем Ацом, месним парохом, узнели молитве Богу за здравље њене добре мајке Данице, која већ дужи низ година лежи у постељи. Бака Даница је унука чувеног проте мученика Трандафила  Коцића.

Госпођа Аријана (Трифуновић) Монтемуро је врло талентована уметница, а још важније дивна хришћанска душа. У своје слободно време она се бави иконографијом, а такође пише и духовну литературу. Аријана заједно са супругом који је пореклом италијан, али је прешао у православну веру, вредним доктором Тонијем има двоје деце: Ана и Тони.

Добротвори су многих цркава и манастира како у дијаспори, исто тако и у Отаџбини, те је зато одликована архијерејском граматом признања за ревност и помагање нашим светињама на Косову и Метохији од стране Епископа рашко – призренског господина Теодосија.